Ako merať úspešnosť obsahu? A čo je to content scoring?

Published by

on

Hodnotenie obsahu je proces hodnotenia a kvantifikácie skutočného potenciálu obsahu sledovaním výkonu jednotlivých častí obsahu pri získavaní a konverzii potenciálnych zákazníkov.

Ako inovatívna metrika obsahového marketingu pomáha hodnotenie obsahu marketingovým pracovníkom uprednostňovať len tie druhy obsahu, ktoré majú vyššiu pravdepodobnosť generovania a konverzie potenciálnych zákazníkov.

Okrem poskytovania vedeckej metódy hodnotenia písania je bodovanie obsahu spoľahlivou a prediktívnou metódou hodnotenia potenciálu zapojenia konzumentov jednotlivého obsahu pred jeho zverejnením.

Zlepšenie kvality vášho obsahu je kľúčové pre úspech vašich marketingových kampaní

Kvalita vášho obsahu závisí od profilu vášho publika. S lepším pochopením potrieb vašich zákazníkov môžete ponúknuť obsah s vyššou návratnosťou. Vylepšovanie obsahu je však postupný proces a musíte neustále merať a analyzovať reakcie publika, aby ste pochopili a zlepšili prvky, ktoré sú najdôležitejšie.

Ako hodnotiť svoj obsah

Copywriteri a tvorcovia obsahu majú často problém kvantifikovať, aký recept funguje pre ich obsah a ich publikum. Bodovaním obsahu môžete tento proces objektivizovať a opakovane používať rovnaký recept na vytvorenie podobne úspešného obsahu.

Hodnotenie obsahu
1. Stanovte si bodovacie kritériá

Ak chcete vytvoriť efektívny systém hodnotenia obsahu, musíte vytvoriť základ založený na akejkoľvek metrike zapojenia, ktorá má najväčší vplyv na váš obsah. 

Pre niekoho to môžu byť zobrazenia stránky, pre iného zdieľanie na sociálnych sieťach, počet komentárov a pod.

2. Keď zistíte, ktorá metrika je pre vás najdôležitejšia, vytvorte kampaň a pridajte obsah

Ak sa napríklad rozhodnete, že 1 000 zobrazení stránky alebo 100 preklikov na e-shop z vášho instagramového príbehu je vysokovýkonných, zahrňte všetky tieto prvky do následného monitoringu výkonu. 

3. Monitorujte výkon obsahu

Zmerajte výkonnosť každého nového obsahu, ktorý vytvoríte. Keď určité prvky obsahu spĺňajú vašu metriku úspechu – napríklad 1 000 zobrazení stránky – pridajte ich pokojne do kampane. Pokračujte v pridávaní a monitoringu obsahu, aby ste vytvorili malú vzorku vysokovýkonného obsahu. 

4. Vyhodnoťte, čo funguje

Teraz, keď je váš vysokovýkonný obsah indentifikovaný, môžete ďalej analyzovať, čo robí váš obsah výkonným. Aj keď je to ťažké kvantifikovať, vo svojom obsahu môžete objaviť vzorce, kľúče, nápovedy, ktoré potom môžete replikovať v ďalšom obsahu. Pútavý nadpis? Skvelé titulky k videu? Trefná hudba? Sledujte a nebojte sa zopakovať čo vám zafungovalo. 

5. Aktualizujte a opakujte

Aj keď sa tieto vzorce neustále menia, proces monitoringu a hodnotenia je efektívnym spôsobom, ako spoznať obsah, ktoré je pre vás efektívny a v budúcnosti tak môžete podniknúť praktické kroky v tvorbe obsahu, na základe vašich štatistík.

Môže to byť zdlhávé, no jednoznačne je to dôležitý proces, ktorý treba implementovať. Ak chcete dosiahnuť efektívnejšie výsledky, môžete použiť automatizovaný nástroj, ako je napríklad Atomic AI, ktorý vám pomôže hodnotiť obsah v podrobnejších vzorcoch.

Skóre obsahu pomáha vašej značke nastaviť meradlo pre seba a tvorcov vášho obsahu a posúva vás bližšie k pochopeniu nákupných fáz a očakávaní zákazníkov. Keď určíte typy obsahu, ktoré fungujú pre konkrétny segment zákazníkov, svoj úspech môžete jednoducho opakovať znova a znova.

Začnite vytvárať konzistentný obsah

Vytvorenie obsahovej marketingovej stratégie je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré môžete pre svoj marketing urobiť. Ak sa do tvorby obsahovej stratégie chcete pustiť, určite najskôr vykonajte audit svojho aktuálneho obsahu a zistite, čo už funguje, alebo v minulosti fungovalo pre vašu značku.

Potrebujete pomôcť s tvorbou obsahovej stratégie či obsahu samotného? 

Ozvite sa nám alebo požiadajte o nezáväznú bezplatnú konzultáciu!